Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seisean an bara iaraim a bhí faoi'n asgall aige agus do thosuigh sé ag bualadh an beirthidhig ionghantaigh leis. Níorbh fada go raibh sé ag luighe go ciuin socair leis an mbualadh a fuair sé. Chuir seiseaan faoi'n céacht é agus do thosuigheadar ag treabhadh suas aige, agus bá dhóigh leis an Righ soiscéal do chur chuige chun stop. Nuair a tháinic Conncubhair go dtí pálás an Rígh, sé an chéad rud a dhein sé na an Banríoghan do mharbh, agus dubhairt sé leis an Rígh go geaithfeadh sé a mháthair féin do phósadh. Bhí an Rígh ar buile agus bhí a chroidhe bhriste freisin indhiaidh a mhnaoi, achi ní raibh aon rud le déanamh achi an sean máithrín de phósadh agus mhair Conchubhair agus a mhátháir go sona sásta as sin amach.
    AT0650**: The Strong Youth
    Máire Phroinsías Ní hUrthuile