School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    an mbád agus seol se leis. Nuair a tháinic siadanall ní raibh aon bhád aca agus b'éigin doibh fanacht ar an oileán gur caillead tad. Bhiodar tri lá agus tri oidhcheann sul a caillead tad agus an uair a fuair siad bás cuiread tad. Agus bhí an sagart saor. Tugtar caoran na nGall ar an áit a chuiread tad ó shoin.
  2. Scéal faoi na Dlíthe Pianúla

In aimsear na peindlighte do bhí sagart uair i Maoghrus agus so bhí séipéal aige ann.

In aimsear na peindlighte do bhí sagart uair i Maoghrus agus do bhí séipéal aige ann. San am sin duine ar bith a dhíoladh cloigeann sagart gheobhfadh sé cúig phunt air. Fadó do bhí sagart thiar i Maoghras agus do bhí séipéal beag aige ann, agus do bhí agus do bhí teach beag in aice an t-séipéal. Do bhí daoine in a comhnaidhe sa teach. Lá amháin chuaidh duine as an teach amach ag iasgach. Nuair a bhí sé deireannach sa tráthnóna d'éirigh stoirm mhór agus b'éigin dhó a dhul soir chomh fad le cuan na Gaillimhe. Nuair a shroich sé an cuan do bhí fear ann roimhe agus d'fhiafruigh sé den fhear cerbh as é
    1. am
    Bríghid Ní Cheanndhubháin