School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. Galway
Pádhraic Ó Gleasáin

1. Bhí gabha ann fadó agus bhí sé ann bhoct agus ní raibh aon maith ann. Lá amháin bhí sé sa gceartan ag obair. Tháinig fear isteac agus capall aige. D'iarr sé an ceartan ar agus tug sé do é. Do bhain an fear na cosai gann capall agus chuir sé sios sa teine iad. Do thóg sé as an teine iadh agus bhí cruithí ortha agus chuir sé na cosaí ar an capall agus dimthigh sé. Nuair a chonnaich an gabha é sin dubhairt sé go raibh capall aige féin agus gur theastaig cruithí uathaí. Do bhain sé na cosai de agus cuir sé sios sa teine iad. Do fuair an capall bás agus do doigh sé na cosai. Ní raib sé indon rudh ar bith a dhéanad annsin agus tháinig an fear isteach agus chur sé na cosai ar an capall agus dubhairt sé leis an gabha gan a bheith ag aitris air féin. Tháinig sé an cead lá eile agus dhá sean bean aige. Dubhairt sé go mbíonn sad ag troid act go smactócadh sé iad. Do caith sé sios sa teine iad agus nuair a bhí siad tamall sa teine thug sé amac iad agus rinne sé bean óg doibh. Ní beidh siad ag troid anois dubhairt sé agus dimtig sé. Nuair a connuich an gabha é sin dubhairt sé go raibh a mháthair féin agus mháthair a bean sa teach agus iad ag troid gac lá. Thug sé amac iad
    AT0753: Christ and the Smith
    Feichín Ó Flaithbheartaigh