School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    agus tug sé gualann de agus leag sé é. Annsin d’imigh sé leis abhaile. Nuair a fuair Jack imigthe é, thainig sé anuas as barr an crainn agus fuair sé píosa go ropa agus chuir sé amach i na cluias é agus bhí sé a tarraingt go dtug sé go dtí an pálas é. “Torm do láimh” arsa an Rí leis “agus is tusa an fear is fearr da bhfaca mé aríamh”. Ní raibh Jack i bhfad istigh go ndeachaidh sé leis an Rí é a dhúiseacht tráthnóna De Satharn agus do dhúisigh. D’imigh leis go dtí an cúirt agus fuair sé lán a póca de clocha beaga. Ní raibh sé i bhfad go dtainig an fathac. Caith Jack cloch agus connaich an fathac é agus dubhairt sé leis teacht anuas agus thainig. Annsin rug an fathac air agus tug sé leis abhaile agus dubhairt sé le na máthair go raibh sé ag ceapadh go mba é an marbhuig a beirt driotháir. Annsin dúbhairt sí leo a dul ag ithe agus go mbeidh fhios aice cé acú is mo a bheadh an dóthan ite. Bhí Jack ag ithe dá oiread leis an bhfathac. “Cá bhfuil tú gá cur?” arsa an fathac. “M’anam go bhfuil mé a sgaoileadh amach aríst” arsa Jack, “agus ma tá tú sásta sgaoileadh mé amach duitse fresin”. “Táim” arsa an fathac. Tharraing Jack amach an t-sleagh ar a bolg agus mairbh sé é. Tug sé a cloigean go dtí an Rí agus d’fág an Rí an teach agus an talamh aige.
    Beartlí Ó Chlocartaigh, Árd Mhór, Cárna
    Faighte ó Sean Ó Chlochartaigh, Árd Mhór, Cárna