School: Árd Mhór

An Aird Mhóir, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó Gleasáin

1. (continued from previous page)
    amach dubhairt sé le na mhac an bád a stópadh. Stóp an mac í agus annsin chaith an fear an póta óir amach ins an bhfarraige. Thósuigh an mac ag gairí in a aigne féin. Dubhairt an sean fhear leis an bhád a chasadh abhaile arís. Chás an mac an bád aríst agus tháinig sé abhaile. D'fiarfhuig an bhean dé'n mhac cé'n gnáithe a bhí ag an sean fhear amach ar an bhfairrge. Níor ínnis an fear dí. Tamall in na dhiaidh sin fuair an sean fhear bás agus cuireadh é. Annsin nuair a tháinig siad abhaile tár-éis an sean fhear a bheith curtha acu, d'innis an mac é da bhean. "Ó a diabhail" arsa an bhean Téigh amach agus faigh é. Chuaidh sé amach san tráigh, agus bhí sé tamall maith ag cartadh. Sa dheireidh fuair sé é agus é líonta le méirg. D'oscail sé é agus bhí sé líonta le ór. Dubhairt a bhean leis é a leaghadh agus airgead a dhéanamh dhé. Leagh sé é agus bhí neart airgid ann, agus ó'n lá sin go dtí lá a bháis bhí neart airgid aige féin agus ag a chlann. Annsin ní raibh fhíos ag a mhuinntir, cé'n áit a raibh sé ag faghailt an airgead. D'ínnis an fear dhóibh é, agus thug sé cuid de'n airgead dhóibh, ach bhí neart éile de'n ór fágtha aige, agus bhí neart airgid agus ór ag a chlann a tháinig in na dhiaidh.
    Cáit Breathnach
    Beartlaigh Ó Domhnaill