Scoil: Cartúr Caol (Scoil Bhríde) (uimhir rolla 12945)

An Cartúr Caol, Co. na Gaillimhe
T. Ó Cuinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Foghmhair agus cuirtear i bpoll iad. Piocann muid na fataí beaga nó na póiriní agus cuirtear i bpoll ar leith iad leó fhéin agus bíonn siad againn le geabha no caoirigh.
    Cuireann muid na fataí móra i bpoll mór - timceall 20 troigh ar fad agus leithead iomaire ann agus 10" ar doimhneacht ann. Caithtear na fataí síos ann agus nuair a bhíonn sé thar maoil cuirtear scraitheacha a baintear ar an sliabh timceall leis agus cuirtear tuille fataí ann; cuirtear fataí agus scraitheaca air go mbíonn se timceall 2 1/2 trough in áirde.
    Cuirtear creafóg air sin agus driseaca thart amuigh le na caoirigh a choinneál uaidh.
    Na droch fhatai a castar linn sin iad na creacháin; fataí a mbíonn cuid aca anios as an iomaire agus dath dorcha uaithne orraibh sin fataí dógh (no dubh) ghréineach.
    Ma chastar fata a mbeadh an croiceann air agus é atuighthe mar bheadh faithní air sin fatacarrach
    Máire Ní Choisdealbha