Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá gclocha thíos i bpáirc Uí Chatháin agus ta sé cinn díobh in a seasamh díreach agus ceann mó cruinn ar a mbárr agus deirtear go bhfuil taosaigh curtha futha ach ní féidir a rádh go dearbhtha cathain a cuireadh iad, ach deirtear gur le linn na loclannach a h-usáideadh e.
    There is a heap of stones inside a wall between Grallach and Cill an tSoisgéal and any one who passed was supposed to throw in a stone. One night a man was passing and did not throw in the stone and before he had gone ten yards he was overturned. It was said that he was frightened by a ghost of the dead whom he insulted by not throwing in a stone.Ever since the people throw in the stones, for fear the same thing would happen them.
    Teangacha
    Linda Ní Dhúlaigh