Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. Bhain na Tighearnaí, Talamh de na daoine bochta agus thug sé do na daoine saidhbhre é, mar bí an tairgead ag na daoine saidhbhre chun an cíos a íoc agus ní raibh ag na daoine bochta.
    Bí Tighearna Talmhan Pháirc s' larla an-osán ar fad ar na daoine agus bí deireadh an scéal é ná gur thosaigh acrann idir an tighearna agus na tineóntaí.
    Bí a mhac ina thighearna ina bpaidh agus dá olcas an tathair bí an mac a bhfad níos measa, táinic sé la go nar diach s'againne agus thárla go raith minic ag bainc coirce. Bí nacomharsanna ag cuidiú linn.
    Siubhail an tighearna go dtí an capall agus shíl sé an é a tabairc leisach níor leig mo shean athair an capall leis. Dimthigh an tighearna agus tháinic sé arais leis na póiliní thóg siad an capall agus bó leo.
    Brigid Ní Mhurcadha
    Páirc an Iarla, Co. na Gaillimhe