Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuaidh sé ar bórd luinge. I gcabán an chaiptín chonnaic sé falaing deas crochta ann agus chonnaictheas dó go mbeadh sé an fhoirstin ag a bhean féin, agus dubhairt sé seo leis an gcaiptín.
    "Duine an a bhródhamhail tusa a mhic" ars an caiptín "Nach bhfoireóchadh sí bean eile comh maith le do bhean-sa. Ní fhoireóchadh" arsa Seán. "Fan tusa annseo go dtagai[m] arais agus fágaim an soitheach in do mhuinighin go dtí sin," arsa caiptín agus d'imthigh sé leis.
    Chuig Cailleach na gCearc dimthigh an caiptín. Dinnis sé dí caidé abhí sé a' iarraidh. "Tá mise leat" ar sise, "ach caithfidh tú a beith istigh i mbosca agam agus teidhfidh tú agus cluinfidh tú gach sórt fá dtaoibh duithe.
    Go luath ar maidin lá'r na bhárach, d'imtigh an chailleach agus sgith no staonadh ní dhearna sí gur tháinic sí fhad leis an teach in a raibh bean Sheáin in a comhnuidhe. Cuireadh fáilte mhór róimpí ach arsa sise, "tá mo dheirbhsiúir i gcontabhairt báis, an gcongbóchaidh tú an bosca seo go go dtiocfaidh mé arais. Congbhóchaidh gan amhras" arsa bean a' tighe.
    Fágadh an bosca san gcoirnéal, chonnaic sé go raibh sé doigheamhail ach go raibh sí ag caint go mio-shásta léithi féin fá dtaoibh de'n chéile, i [?] a rádh go raibh sé ar shiubhail le mná eile. Bhí fhios
    AT0890: A Pound of Flesh
    Prionnsíos Ó Chonáin