Scoil: Clochar na Trócaire (Newtownsmith)

Baile Nua Mhic Gabhann, Co. na Gaillimhe
Sr M. Colmán

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé féar nó le n-ithe ar feadh na hoíche. Sa Samhradh fágann sé amuigh sa pháirc é agus bíonn súil le Dia aige go mairfeadh sé go buan chun cuidiú leis féin agus a chlainn.
  2. Ainmhithe na feirme
    Scéal
    Fadó bhíodh caiple draoidheachta á síolrughadh i loch a' phlúirín i bParáiste ‘na Cuain. Bhí fear saidhbhir san áit agus bhíodh sé i gcomhnaidhe ag iarraidh breith ar cheann de na caiple sin.
    Lá amháin rug sé ar ceann acu agus thug sé abhaile é. Chuir sé sa stábla é agus cheanngal sé é leis an t-adhastair. Dubhradh leis sa bhfágfadh sé annsin é ar feadh seacht mbliadhna go n-imtheochadh an draoibheacht de agus go mbeadh ceann de na caiple a b'fheárr sa domhan aige.
    Bhí go maith. D’fhan an fear go mí-fhaighideach. Bhí sé ag chomhaireamh na bliadhanta go brí go tháinig an lá roimh an seachtmadh bliadhna a bheirt cairce. Leis an mí-foighid a bhí air tharraing sé amach an capall. Shíl sé nach dhéanfadh lá amháin aon deifridearc. Chuaidh sé ná dhéin “Cnoc Thuadh” agus é ag marcabheacht go huaibhreac ar a chapall bréagh.
    Stiophán Ó Briain
    Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe