Scoil: Naomh Eoin, Béal Easa

Béal Easa, Co. Mhaigh Eo
Oidí sa Chlochar

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    déanadh. Deanadh sé trí leithe de'n slat mhór. Cuireadh siad bárr ar a bhun agus a barr de. Annsin ní beadh an dreimire aige le dhul suas ar an dteach agus beadh sé seachtaine ag gearradh dréimire.
    Annson geobhadh siad dá dhreimeidhe agus ceannglochadh siad ins san lar é an caoi a bheadh siad abalta dul go bárr an tighe. Tosachadh siad ag tóin an bhinne agus gabhfadh go tóin an bhinne eile. Annsin nuair a beadh obair ag an bhean ag caiteamh clocha suas ar an teach ag gearradh na cearca a bhárr an tighe. Cuirfeadh siad nead ann. Cúsocadh siad ag breith. Tabaireadh siad amach ál eánnachtaidh agus chríocnochadh sé suas leis an fear agus bean tuitim amach leí a chéile faoi na ceirce a beith tochalaidhe an tighe. Go soirbhighid Dia an am sin agus na daoine a bí ann.
    Tá sé imtighthe agus ní thiocaidh sé aráis.
    Mairéad Nic Aodha