Scoil: Cnoc Sacsan (uimhir rolla 16024)

Cnoc Sacsan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Faoláin

Ar an leathanach seo

1. Ins an t-sean aimsear bhí cúpla scoileanna tart timceall na h-áite seo. Bhí ceann aca i nDroigheanán Easa. Bhí ceann eile acha i nDoire an Fiaidh agus bí cúpla aca i Cnoc Sacsan, annseo. An Scoil a bhí í nDroigheanán Easa bí sé suidhthe in aice le teac Seamús Ó Cearnaig. Níl tásg na tuairisc ar an teach sin anois.
    Maigistreas a bí ag muinead ann. Ingean Ní Connaidhe an tainm a bí uirtí. Bí go leór scoláirí ag dul cuig an scoil sin. Teach beag a bí ann.
    Na sean daoine a bhí ag dul cuig an scoil sin tá siad caillte anois an cuid is mó diobh. Do cuir siad deire leis an scoil is cuir siad scoil suas annseo. Bhé Mac Uí Ansbró an chéad oidé a bhí
        1. foirgnimh