Scoil: Cnoc Sacsan (uimhir rolla 16024)

Cnoc Sacsan, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Faoláin

Ar an leathanach seo

1. Sé Baile Úr an t-ainm atá ar mo shráídbhaile. Tá sé suidthe i bparráíste na gCaológa. Is í mBarúntacht Carra.
    Tá trí clanna déág is dachadh duine ann agus 'se (-) an sloinneadh is fairsinge atá ann, tá ceithre clanna a bhfuil an t-ainm sin ortha. Tighthe cinn tuighe iad uilig atá ann. Tá aon similéar is trí fuinneóa is dhá sheómra is cistineach i ngach teach.
    Sa gcuid is mó de na tighthe tá "cailleach" sin leaba sa gcistinigh cois na teine. Bhí na tighthe níos liomhaire ann ins an t-sean aimsear ach timcheall le seasca bliain ó soin cuireadh mac as na taltaí iad agus chuaidh siad go dtí Americá is Sasana. Níórbh fhéídir leo slí mhaireactála a bhaint amach mar gheall ar an gcruadhtan is an anró is an droch talamh a bhí aca.
    Níos déínighe ná sion thug Roinn na dTaltaí tighthe nua is taltaí nua do chuid de na tunóntaí i n-áiteacaí eile is roinnead na
    An Baile Úr, Co. Mhaigh Eo
    Proinnsias Ó Murchadha