Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a bhí ann. Ó! breallanacht! arsa’n bhean, dheánfaidh sé oidhche bhréagh reultógach nuair a ghlanfas an t-sneachta suas. Amach leis annsin ar an doras chuaidh in-áirde ar an chapall agus ghleas leis ach ní dheachaidh sé ibhfad.
    Dheamhan ibhfad a bhí sé ar shiubhal nuair a thoisigh an bheirt ban ag gleúsadh an toighe. Scuabadh agus réidhtiughadh thart an cheistinighe, cuireadh an cailín ‘un t-siopa agus cuireadh an beir le h-obair. Nuair a tháinig an chailín arais, bhí sin leithe, buideal bréagh uisge beatha. Bulaibhín bréagh ósna agus ach nídh le h-aghaidh féasta a dheánadh. Le sin buaileadh ar an doras agus isteach le fear óg scafanta dóigheamhal. Chuir bean a’ toighe fáilte agus fiche roimhis. Tugadh an cathaoir a bfeárr dó agus annsin cuireadh taobh maith muice ar beir leis an teine. Bhí gach rud ag dul ar aghaidh go bréagh nuair a tháinig an darna buille go dtí’n doras agus isteach le seanduine bocht, [sgifleogach]?, bratogach, an t-seachta greamuighthe ann a chuid feasóg agus é bliotach leis an fhuacht. Tháinig an t-an fhearg ar bhean a‘ toighe agus d’órduigh sí amach é. “Ó” arsa seisean, “ní chuirfea amach madadh anocht, [tabas]? áit
    AT1360B: Flight of the Woman and her Lover from the Stable
    Máire Ní hEigheartaigh