Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí gasúr ann aon uair amhain agus fuair a mhathair bas agus bhí sé achan lá faoi bhrón. Bhí sé ag fiaffruigh do athar ca deachaidh a mhathair. “A thaisgeadh a deireadh a athair “cuaidh sí na bhflaithes bal ba maith leis a bheith aice agus na [dcaic]? sin ní rabh moran gleus air a dhub agus d’fiafruigh sé do athair caidé an dóigh a rachadh sé cuiche. “Ó a thaisgidh, a deireadh an t-athar, “tá casán crapanach le dul na bflaitheas agus ní gnaithe ar bith duit a bheath ag suíl go bhfuil tú ábalta a dhul ann”. Ach nuair a bhí sé na stocach fuair an t-athair bás, agus ní rabh aon nduine fághtha annsin ach é fhéin, agus dar leis nuair a cuirfidh an t-athair go dtabharfadh sé a chúl le cibé maoin a bhí ann agus go racadh sé go bfeicead sé caidé már bhí a athair agus a mathair, no bhí sé cinn
        1. naoimh
    Nóra Ní g Congail