Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus déan cúpla tuirtín mhín - chuaidhghil a bhéidheas liom 'na cuirme. Chuaidh sí isteach agus rinne sí sin dó agus d'imthigh sé leis árd- tráthnóna 'na chladaigh, thóg amach croc an ime agus d'ith leis go rabh na tuirtíní itthe agus an maoil de'n chroc. Luigh sé siar annsin agus chodhlaigh a sháith.
    Tháinig sé abhaile ag teacht an lae agus leig air go rabh sé bog-ólta i ndiaidh an bhaistigh. "c'ainm a thug sibh ar an pháiste agus caidé bhí ann." Páiste giorrsaigh agus tugadh an "Maoil" uirthí arsa seisean go leath-chrosta. "Maise nach gránna an t-ainm é sin ar pháiste ar bith" ars sise "Ná labhair focal amháin ars an madadh ruadh no sgubfaidh mé an cloiginn díot."
    Cúpla lá 'na dhiaidh sin agus é ag cóirriughadh 'n chlaidhe os coinne an dorais sgairt sé amach arís Hoi! hoi! hoi! Caidé sin ort? arsa'n chorr. "Tá" ar seisean "fear thall annsin 'mo iarraidh le páiste a chongbhailt le baisteadh." "An bhfuair mise cuireadh?" arsa'n chorr bhocht ag amharc trasna'n chuan. "Cé bhéarfadh cuireadh duitse." ar seisean go feargach "Gabh isteach annsin agus déan cúpla tuirtín mhín - chuaidhghil damhsa agus bíodh siad níos doimhne na na chéad rudaí." Maise ar sise nach ??? iad a dhioghfadh amuigh duine amháin i dteaghlaigh ar bith, agus chuaidh siteach ag readhchain an bhidhe. D'imthigh sé leis árd-tráthnóna ag tarraingt 'na chladaigh
    Máire Ní Choileáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)