Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean ann am amháin agus bhí bhí beirt nigheanach aicí. An oidhche fuair a n-athair bás goideadh mála airgid ortha agus bhí siad iontach bocht o sin amach.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Tháinig an bhean a bhí ar shiubhal, agus lean sí an cailín, agus rinne sí cloch bán duithe leis an tslat draoidheachta. Nuair a bfhada leis an dara cailín na rabh siad ag fághail sgéala ar bith ó'n chead nighean dubhairt sí féin go n-imtheochadh sí. Chuir an mháthair ceist uirthí sul ar imthigh sí cé aca b'fhéarr léithe tuirtín mór sa mallacht no tuirtín beag sa beannacht.
    Dubhairt sí gur b'fhéarr léithe tuirtín beag sa beannacht. Thug sí duithe turitín beag, agus bhí sí ag beannachtaí uirthí go deachaidh sí as a h-amharc. D'imthigh sí léithe go dtí an cead teach a casadh díthe, agus chuaidh sí asteach agus d'iarr sí fastach agus fuair sí sin. Lá tar na bhárach bhí bean an toige ag imtheacht, ag imtheacht, agus d'iarr sí uirthí achan rud a dhéanamh go maith acht ar a bhfachaidh sí ariamh gan amharc suas ins an tseimleóir no ins an drár a bhí ar an tábla.
    Nuair a bhí achan rud déanta aicí smaointigh sí go n-amharcadh sí suas ins an tseimleóir agus ins an drár. D'amharc sí suas ins an tseimleóir agus ins an drár. Chonnaic sí mála airgid shuas ins an tseimleóir agus thug sí léithe é, agus fuair sí an tslat draoideachta
    ins an drár. D'imthigh sí leis an tslat draoideachta agus leis an airgead ach rinne an tsean chaileach a
    Brighid Ní Dhubhthaigh
    An Bhealtaine Íochtarach, Co. Dhún na nGall