Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (ar lean)

Bhí gabha óg 'na chomhnuidhe leis fhéin ám amháin. Oidhche amháin tháinig seandhuine thart, agus d'iarr sé fásgadh an toighe air go maidín.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a fuair Billí bás chuaidh sé go géaftaí na Flaithise. Bhí Naomh Peadar, agus Naomh Pól 'na seasam annsin ag an ghéafta roimhe. D'iarr sé ortha é a leigint isteach. Dubhairt siadsan nach leigfeadh no gur mac' d'en diabhal a bhí ann; Chuaidh sé síos go geaftaí Ifrinn annsin, agus d'iarr ar an diabhal é a leigint isteach. Dubhairt an diabhail nach leigfeadh no go bhfuair seisean a sháith do i roimhe. Chaith an daibhal sop-dearg isteach san aghaidh air, agus d'iarr air imtheacht. D'imthigh Billí an méid a bhí in a chorp, agus deir siad gur sin an fear a bíos ag gabhail thart ins an oidhche a dtabharrann siad "Willie the Wisp" air.
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Aodh O Gallchobhair