Scoil: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Dhún na nGall

1. Scéal (ar lean)

Bhí rí i n-Éirinn fadó. Nuair a bhí sé trí ráithe pósta rugadh inghean dho.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    B'ainm
    " Caithfhidh mé ghabhail fá na coinne ar maidin i mbaireach", arsa seisean. Ar maidin lá thar-na- bhárach d'eirigh sé le sollus an lae. Nigh sé a éadan agus a lámha, a chuid súile agus a mhalaí. D'iarr sé ar Dhia é chur ar a leas má bhí leas i ndán do, go rabh aige le teacht go h- Éirinn fá choinne inghean an Rí. Chuaidh sé síos ar bhruach na trágha. Thóg sé sgian bheag as a phóca agus cláirín péinne as an phóca eile. Bhain sé sliseog dé'n chlár le sgian. Rinne sé long dé'n shlis ar bhruach na trágha. Chuir sé amach ar an fhairrghe í agus d'imthigh sí míle agus léige amach san uisge. Thug sé léim isteach san bhád agus d' imthigh sé. Chuir sé suas