Scoil: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal

Bhí triúr fear thall in Albain agus cha rabh siad ag faghail oibre ar bith le déanamh agus cha rabh airgead ar bith aca le biadh a cheannacht dóibh fhéin.

Bhí triúr fear thall in Albain agus cha rabh siad ag faghail oibre ar bith le deánamh agus cha rabh airgead ar bith aca le biadh a cheannacht dóibh fhéin. Lá amhain bhí siad ag siubhal leo ag lorg oibre agus thainic siad go fada le teach mór. Teach dochtúra a bhí ann Bhuail siad ar an dorus, thainic cailín amach agus chuir sí ceist ortha caidé a bhí a dhith ortha. Chuir siad a méar in a mbéal agus labhair siad
    " brachan" arsa siad-san Thainic an doctúir amach agus chuir seisean ceist ortha cad chuige ar chuir siad a méar in a mbéal
    " brachan" dubhairt siad arais
    D'iarr an doctúir ar dhuine