Scoil: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal

Bhí rí agus bainríoghan ann aon uair amháin agus bhí gach uile rud aca ar mhian le duine ar bith a fheiceáil.

Bhí rí agus bainríoghan ann aon uair amháin agus bhí gach uile rud aca ar mhian le duine ar bith a fheiceáil.Bhí dhá mhac déag aca agus bhí siad iongantach deas. "Acht faraor" Bhí rud amháin ag cur buadhartha ar an bhainríoghan agus sé sin nach raibh nighean aici.Aon lá amhain geimhridh bhí sioc agus sneachta ar an talamh. Bhí an bhainríoghan ag amharc amach ar an fhuinneog agus chonnaic sí preachán na luighe ar an tsneachta agus a chuid fola thart fá dtaoibh de. Smaointigh an bhainríoghan dá mbeadh nighean aici an mbéadh na trí dathanna uirthi a rabh sise í féin ag amharc ortha
    AT0451: The Maiden Who Seeks her Brothers
    Bríghidh Ní Oireachtaigh