Scoil: Cnoc na Naomh

Cnoc na Naomh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Cnáimhsighe

1. Scéal

Bhí ceathrar fear agus a n-athair amuigh ar an fhairrge ag iasgaireacht lá amháin agus nuair a bhí siad ag pilleadh thainic tonn mór 'na ndiaidh.

Bhí ceathrar fear agus a n-athair amuigh ar an fhairrge ag iasgaireacht lá amháin agus nuair a bhí siad ag pilleadh thainic tonn mór 'na ndiaidh. D'iarr an t- athair ar fear de na mic an scian a chur ins an tonn. Rinne an mac seo agus chuaidh leath an tonn ar gach taobh dé'n bhád agus d'imthigh an bád léithe gur shroich sí an talamh tirim. Nuair a bhí sé ar an talamh tirim tcí lucht an bháid bád eile ag teacht ' na ndiadh bhí iongantas ortha nó ní rabh bád ar bith ar an fhairrge an lá sin acht iad fhéin bhí go maith agus cha rabh go h- olc go dtainic an bád fhad leo agus thainic beirt fhear amach aistí
    Brian Ó Dubhchon
    Mín Charraige, Co. Dhún na nGall