Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    " Óro coisrreacadh Dé orainn" ars an t-athair " Is tú atá boadhamanta tá mé náruighthe agat". "Bhal" arsa an mac " Béidh mé níos críonuighthe an dara lá agus dimthigh siad leó.
    Cha dteachaidh siad a bhfád gur sásadh tórramh ortha agus bhí an mhuintear ar leó an corp iongantach buadhartha. Sheasuigh an mac a ghamharc anáirde ortha agus dúbhairt sé " An mhéid corpannaí a bhíos agaibh i mbliadhna le cur go mbéidh a dheich n-oiread agaibh ar an bhliadhain seo chugainn." Tháinig corruigh ar an mhuintear ar leó an corp agus bhuail siad smeitin air. " Cad tuige ar dhubhairt tú sin" ars an tathair leis " Cad tuige nar dhubhauirt tú " Go ndéanfaidh Dia trócaire air a anam,"Bhal" ars an mac " Béidh mé níos críonnaighte an dara huair." Dimthigh an péire leó gur casadh dhá chailín ortha agus iad ag crothadh madadh. Damharc an mac ortha agus dubhairt sé " go ndéanfaidh Dia trócaire ar anam an mhadaidh."
    " Athair shíoruidhe" ars an t-athair " is tú atá gan siosmaid" cad tuige nar dhubhairt tú
    AT1696: “What Should I have Said (Done)?”