Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Tá abhann ar an Mhean agus sé'n t-ainm atá uirri an n-Aldarrach. Tá'n abhann seo uasal. Lá aonaigh an Chraos-laoigh amháin tháinig fir as Machaire-Roartaigh fa chionne bataí a bhaint sa'n choille a bhí ann, le curraigh a dheanamh. Bhí dhá charr leobhtha fosta . Bhí sean- dhuine na chomhnuidhe shuas annsin darbh ainm Domhnall Chormaic agus bhí sé iongantach mór leis na daoine agus d'innis sé diobhtha go raibh Seosamh Mór ar an aonach agus go gcaithfead siad déifre a dheanamh. Badh é Seosamh an cean fiadhan a bhí ar na daoine beaga. Rinne siad déifre agus go direach nuair a bhí siad ag teacht anuas ag "Tóin na Meane" togadh an dá charr o'n bhealach- mhór agus fagadh sa chearan iad. Na daoine beaga ag bualadh boc (cleas) ortha a ba chúis leis.
    Séamus Ua Caisleán
    An Dún Mór, Co. Dhún na nGall