Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    beannuighthe. Bhí an sgéala ina measg i rith na seachtaine roimh roimh ré go raibh sagart ar na Rosaibh feár óg a bhí taréis orndneadh san Spáinn le bheith i láthair. Drátha an ama a bhí leagtha amach aige thainic ar mhuin chapaill agus eadach tíre air. Ghléas sé é fhéin agus rinne réidh le iobairt an Aifrinn a ofraíl suas.
    Chuir sé an dubh-iongtanais ar na daoine an leabhar mór órnaideach a bhí aige agus na cailisí oir.
    Fhad is bhiodh an t-Aifreann ag dul ar aghaidh bhíodh fear faire i dtólamh ag coiméád ar an ardán abh áirde comhgarach ionnus nach mbéadh caoi ag an námhaid ( Na Gaill-na halbanaigh bhuidhe_ theacht ortha ingan fhios.
    Bhí an t-Aifreann thart agus an sagart ag tabhairt comairle dó na daoine an dóigh cheart le ultacha a mbeatha a iompear go foigdeach ionnus go mbéadh an luach saothair mór a fághail aca ar an t-saoghal eile. An tultach badh mó abhí le h-iompchar aca an masla a bhí siad fághail ó na Gaill cionnus bheith