Scoil: Oileán Toraighe (uimhir rolla 5164)

Toraigh, Co. Dhún na nGall

Ar an leathanach seo

1. Bhí tighearna talamh i dToraighe ar b'ainm do John agus anall as Manchester é. Bhí fear amuigh ar an tír ar b'ainm do Dochtúr Brady agus eisean a bhéadh ag tógal na cíosa do'n tighearna. Bhí an tighearna na chomhnuidhe i Sasain. Caitheadh muinntir Thoraighe £2, S8, d0 á dhíol san bliadhain as fhéar bó. Agus rinn an tighearna mainnir taobh thoir de theach an pobal fá choinne dá bhfuigheadh duine ar bith eallach duine eile istoigh ann a chuid talamh, iad á chuir isteach ins an mhainnir seo, agus an duine ár leis an t-eallach, caitheadh sé airgead a dhíol leis an tighearna
    Rinn an tighearna áit eile fá choinne eallach an duine nach mbéadh abálta an cíos á dhíol.
    Chuirfheadh an tighearna á chuid ainmhidhe isteach ins an mhainnir seo. Acht an tam a bhí sé déanta, tháinic soillseach an oidhce sin agus leagadh uilig é.
    Máire Ní Dhochartaigh
    Éamonn Ó Dochartaigh