Scoil: Oileán Toraighe (uimhir rolla 5164)

Toraigh, Co. Dhún na nGall

1. Balair
    Bhí balair agus bhí caisláin déanta aige ar an dún agus rinn sé príosáin ins an bhinn agus chuir sé a nighean féin agus dá chloigeann déag eile cailín síos ann agus chuir sé plúir ar an Dún ar eagla go mbeadh páistí ag an nighean agus chonnaic sé lorgnacha cosa ins an phlúir. Thug gial dubh léim phort challa agus fuair sé páistí leis na cailíní go léir. Nuair a rugadh na páistí ba mhaith le balair na páistí uilig a chur chun báis acht a'n duine amháin. Bhí sé sgríobhtha ariamh ins an leabhar a bhí aige gurab é a ua féin a mharbhochadh é, agus ba mhaith leis a ua fhéin a mharbhadh igcuideachta na bpáistí eile. Bhaith sé na páistí uilig acht an duine amháin agus cé aca a choinnigh sé acht a ua. Bhuin sé na píní as a gcuid éadaigh agus chaith sé amach i bport oilig iad. Sin an fáth
    Gráinne Ní Chearbhaill
    Séamus Ó Cearbhaill