Scoil: Rann na Feirsde

Rann na Feirste, Co. Dhún na nGall
Domhnall Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt an sean-dhuine nach raibh fhios aige dadaidh fá na hubhlaí ach go raibh dearbhrathair aige a bhí céad bliadhain níos sine ná é fhéin agus go mb'fhéidir go dtabhairfeadh seisean an t-eolas do a bhí ag taisdeal uaidh.
    Bhí sé ar a chois le bánughadh an lae ar maidín lá thar na bharach, agus chuaidh i gcionn an aistir. Shiubhal sé leis rith an lae go tráthnóna agus fá dheireadh chonnaic sé cró beag toighe, bhuail sé isteach agus chonnaic sé sean-dhuine meaithte, creapalta 'n-a shuidhe ag an teinidh. Chuir an sean-dhuine céad míle fáilte roimh mhac ríogh na hÉireann, d'iarr air suidhe agus thug cuireadh do fanacht go maidín. Thug sé biadh agus deoch do annsin agus bhí sin a dhith air.
    Chaith an péire an oidhche ag comhrádh agus ag scéalaidheacht. Fá dheireadh chuaidh siad i luighe agus bhí codladh sámh aige mar bhí sé an-tursach. D'éirigh sé go luath ar maidín la thar na bharach fuair a
    Máire Ní Grianna
    Síghle Ní Grianna