Scoil: An Mhín Mhór (uimhir rolla 16342)

An Mhín Mhór, Co. Dhún na nGall
Pádraic Ó Breisléain

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgéithe. Chuir sé an chead fhásgadh, go dtí bhásta a bhrístí ins an ghainmh é, an darna fásgadh go poll a dhá easgall, agus an treas fasgadh go h-ubhall na sgórnaighe é.
    “Fód glas ós do chionn a bheithidhigh shalaig”, ar seisean.
    “Foil ort, a ghaisgidhigh a b’fheárr a connaic mé ariamh, agus bhéaraidh mé duit duais níos fheárr no mo cheann”.
    “Goidé an duais a bhéaras tú damh?” arsa Donn Ó Dubhthaigh.
    “Bhéaraidh mé an chlaidheamh sholasta dhuit, nár fhág ariamh fuigheall buille agus bhéaradh solus do’n domhan”.
    “Ní hí atá mé dá shanntughadh acht do ceann”, arsa Donn Ó Dubhthaigh, ag tarraingt aníos as a thruaill a lann ludarach líomhthar agus aimsuighadh i gcomhrac a chinn’s a mhuinéail, steall sé an ceann iarraidh dul ar an cholainn le tréan draoidheachta, agus chuaidh sé de léim eadar an chionn ‘sa’ colainn go bhfuair an cholann bás. Shuidh sé síos ag taoibh an chinn, agus shásamh air tharraing sé aníos as a phóca sgin phinne agus ghearr sé an teangaidh as an chionn agus chuir sé síos i na phóca i. D’éirigh
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg