Scoil: Doobin (uimhir rolla 16383)

Dúbinn, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Fhloinn

bhean ar an bruach “O Spréad ort a Ceiti” arsa sí “caide a rinne tú orm. “An cead [uai]?
    mharbh tú mo triúr n’ingineach agus anois mharbh tú mo sean-duine”. Tar anall chugan agus fan agam go deo”. Ní rachfaidh maise arsa Ceiti na dheanfa an rud ceadhna liomsa agus a rinne tú leobhtha-san. Bhal arsa an chailleach tar anall tamall beag ag meadhar. Ní racfaidh maise arsa Ceiti bhí thusa ag meadhar annsin agus béidh mise ag meadar ann seo agus thosuigh sí ag léimnigh anairde agus ní rabh ag cailleach na gcearc acht pilleadh abhaile. D’imtigh Ceiti agus thug sí an chlaidheamh do’n tighearna agus pósadh a mhac ar dheirbhsiur Ceiti na dubhairt Ceiti nach bpósadhsise go dtí go bhfeicfeadh sí an bheirt deirbsiur pósta an chead uair.
    Máire Nic Fhloinn