Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

1. (gan teideal) (ar lean)

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus thoisigh sé féin. Lá thar na bhárach chuaidh siad chuige arais agus dubhairt siad leis go gcaithfeadh siad dul fhad leis an scoil a d'fhag siad agus a gcuid leabhar a thabhairt leobhtha. Dubhairt an fear nuair a rachadh an maighistear a bhuaileadh duine aca nach rabh ag an duine eile ach a lámh a thógáil. Scairt an maighistear ar Sheán an chead duine agus d'iarr sé air a lámh a chur amach. Thóg Seumas a lámh agus thuit an lámh o'n mhaighstear. Chuaidh sé a bhuaileadh leis an lámh eile annsin agus thuit an ceann sin uaidh fosta. Thoisigh sé annsin go mbuailfeadh sé cic air agus thuit an chos as. D'iarr sé ar dhuine de na scolairí ba mhó dul fa choinne an t-sagairt dó agus thainig an sagart. Thug sé amach leabhar agus thoisigh sé ag léigheadh. Tháinig
    Cill Riáin, Co. Dhún na nGall