Scoil: Cill Chartha

Cill Charthaigh, Co. Dhún na nGall
Eighneachan Ó Muireadhaigh

Gheibh an te ata marbh na coguire agus éirigheann sé slán.
    Bhíodh dreas ceoil aca annsin agus babhta damhsa agus ar siubhal leo go teach uile. Níl gnaithe agam a rádh go mbíodh scaifte mór a gcomairuighadh.
    Indiaidh na Nodlag roimhe seo bhíodh gach uile rud sócair go mbíodh Athair an Dá Lá Deág thart (Eanair badh). Bhí an ranting season ann annsin. Bhíodh cailíní coimhthigheacha o pharraistí eile ag cuartuigheacht tréimhre i dtoightibh a ndaoine muinnteardha, bhíodh oidhcheannac móra ins na toighthe sin annsin. Cluinfea annsin Maidín Dia luain go rabh cleamhnas deánta in a leitheid seo teach na a leítheid rud.
    Ba seo an t am de’n bhliadhain a rabh na póstaidheacha uilig deánta. Ní rabh cárrannac, na gluaistin gabhail an uair sin. Nuair a bhéadh an cleamhnas deánta sócrochadh siad gach rud an oidhche sin, lá-na-bainnse, an mbheádh bainis aca?, cé gheobhadh cuireadh [?].
    Ins an tráthnóna pósfaidhe iad. Shiubhailfeadh siad go Teach an Phobail mar seo. Annsin i dtoiseach bhíodh fidileóir na bhfeidir beirt iad a tarraing ar a dtrean-dhícheall, agus “Haste To The Wedding” na “Tá Do Mhargadh Deánta”
    Teangacha
    Eighneachan Ua Muireadhaigh