Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall

1. Scéal (ar lean)

Bhí rí ann ám amháin agus bhí dhá mhac aige. Bhí dhá chailín i na gcomhnaidhe gíota uaidh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an gháraidh go dtáinig na daoine a bhí ag gabhail go dtí Sléibhthe na Teineadh isteach fósta.
    Fuair siad greim ar agus thug siad an gasúr leis. Caill an gasúr cionn dé a bhróga ag gabhail trasna an bhála. Smaoitigh an bhanrioghan ar an ghasúr. Chuaidh si amach agus thoisigh sí ag cuarthughadh. Fuair sí cionn dé na bhróga. Bhí is aige annsin go rabh an gasúr ag na daoine éile.
    Cuir sí amach a cuid saighdiuirí agus cuola bád. Chonnaic siad na daoine a rabh an gasúr leis. Nuair a chonnaic siadsan na saighdiuirí ag teacht. Caith siad an ghasúr amuigh ins an fhairrge. Bhí an gasúr measardha maith ag snámh agus snámh sé go dtí an talamh.
    Chuaidh sé go dtí roilig agus chuaidh sé isteach í n-uaigh. Nuair a bhí sé cupla h-uaire annsin tháinig na daoine a bhí ag tabhairt é fhéin go dti Sléibhthe na Teineadh.
    Fuair siad greim ar agus thug siad an gasúr (agus) isteach go dtí an teach. Lá amháin a rabh na daoine go léir ar siubhal acht an gasúr agus an sean-fhear. Dubhairt an sean-fhear go rabh seisean ag gabhail amach.
    Prionsias Mac Suibhne
    Ard an Rátha, Co. Dhún na nGall