Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí rí ann ám amháin agus bhí dhá mhac aige. Bhí dhá chailín i na gcomhnaidhe gíota uaidh.

Bhí rí ann ám amháin agus bhí dá mhac aige. Bhí dhá chailín i na gcomhnaidhe gíota uaidh. Níor mhaith leis na cailíní seo an bheirt ghasúr. Chuaidh an dhá chailín seo go dtí theach an rí agus dubhairt siad go marbhochadh an dhá ghasúr a mháthair.
    Bhí fhearg an mhór ar an rí agus dubhairt sé lé fear a bhí aige fá choinne daoine a mharbhadh an dhá mhac a thabhairt go dtí an choill agus iad a mharbhughadh.
    (a chapall agus ) Fuair an fear a chapall agus a chlaidheamh agus an bheirt ghasúr. Chuaidh sé go dtí an choill. Nuair a bhí sé ag gabhail an bheirt ghasúr a mharbhughadh Níor mhaith lé ghasúr amháin acú an ghasúr éile a fheiceal nuair a (bhíodh) bhí sé ag fághail bhás. Ní rabh fhios ag duine ar bith ce’n dóigh a mharbhughadh sé an dhá ghasúr. Dubhairt an fhear go gceanglochadh sé an bheirt ghasúr lé chéile agus go marbhughadh sé an bheirt lé chéile. Maith go leor ar’s an bheirt ghasúr.
    Nuair a bhí sé ag tógail a
    Prionsias Mac Suibhne