Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Séan Ceardanna.
    I. Seo an doigh a gnidhtear coinnle roisín Gheibhtear feagh agus báintear an croide amach ar Annsin faghtar an chroidhe i Ait tirm go dtí go dtriomhuigheann sé Annsín gnidtear géir a leaghadh ar an oigheann. Nuaír a bíonn an geir a kagadh chuirtear an feag isteach ins an oigheann agus faghtar annsín é ar féadh cupla bomaite agus ag deireadh an ama sín. Tógtar amach é agus fagtár ar siubhal ar feadh leath-uaíre é go bfuarann sé. Nuaír a bhíonn sé fuair chuirtear isteach igchoinnleoiré agus is fídir é a lasughadh in am ar bith (ar) is mian leát.
    II. Seo an doigh a gnidtear choinnleoire. Gheibhtear bata guamheise atá tuairim agus trí órla ar leithéid agus orlá go leith ar fad. Bhíonn poll rós frís an iarann agus cuirtear an t-iarann fríd anbáta agus gnidhtear an t-iarann agus an bháta a ghreamead lé chéile lé dobhadh (Putty) agus maireann choinnleoirí sín tuáirim agus ficead bliadhna.
    III. Seo an doigh a gnidhtear pópai guamheise. Geibhtear putaí guamheise ins na portaí. Gnidhtear an chroicheann a baínt dobhtha. Annsin cuirtear
    Seán O Gallchobhair
    Ardvally, Co. Dhún na nGall