Scoil: Mín Teineadh Dé (uimhir rolla 8517)

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

[cuir] tuairim agus trí seachtmhainé.
    Shíl Ó Cheannáin gur le h-aicid a fuair an t-ainmhidhe bás agus shíl sé fósta go ráibh an t-aichidh ag aige, nuair a dhíol Mach Suibhne leis í agus bhí an fhearg air.
    Bhí Ó Ceannain ag teacht na bhaile o’n aonach agus bhí sé ar meisge agus chas Mac Suibhne air. Nuair a chonnaic Ó Ceannáin Mac Suibhne ag tarraingt chomhgarach dó, thionntuigh sé an báta ina láimh fa dóigh go mbuailfeadh sé é leis an cheann a bhí ar an bháta.
    Nuair a bhí Mach Suibhne ag gabhail thairis bhuail Ó Cheannáin é, deirthear na [sinn] deorn Mac Suibhne aon [lá] mháith o’n lá a bhuail Ó Ceannáin é go dtí an lá a bhfuair sé bas. Ach i gchas ar bith [troidfead] troidfeadh O Ceannáin ar bfáthach le sibhin chochain agus bhí sé an fhealltach. Dá [marbuig] marbhfadh sé tú bá chuma leis.
    Pádraig Mac A Bhairdh
    Cró an Chaorthainn, Co. Dhún na nGall