Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear ann aon uair amháin. Bhí sé i gcomhnuidhe cóis fairrge.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    mbliadhna má tá tú ag innse na fírinne damh a dubhairt an éireanna, rachfaidh mise go bhfeicfidh mé é comh h-aosta agus tá tú fhéin fheadaimh a chreidiúint go bhfuil do athair beo. Chuaidh an mairnealach agus fear na feasóige go dtí an teach. Dubhairt an sean fhear leis, nuair a rathas tú ar teach beidh sé ag éirigh ort láimh a craitheadh leis, ná tabhair do láimh dó no gheobhaidh sé greim chruaidh uirthi. Nuair a chuaidh sé isteach thoisigh sé ag crathadh láimh leis. Thug sé a láimh dó agus thug sé greim an-chruaidh uirthí. Shíl sé go gcaitheadh sé caoineadh sul a leigeadh sé a láimh leis. Dubhairt sé leis a theacht go dtí an teinidh go mbeadh píosa cainnt aca. Nuair a bhí siad ag cainnt tamall, bhí fhios aige gur ó Éireann a tháinig sé, d'iarr sé air cen condae a bhí sé ina chomhnuidhe ann. Dubhairt sé go rabh sé ina chomhnaidhe i gco. na Gaillimhe.
    AT0726: The Oldest on the Farm
    Eiblín Ní Chinneide