Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin. Bhí sé i gcomhnuidhe cóis fairrge.

Bhí fear ann aon uair amháin. Bhí sé i gcomhnuidhe cóis fairrge, an cineál fear a bhí ann, bhí sé ina mhairnealach ar bord soithigh ar feadh bliadhanta. Thug fear uasal an mairnealach go dtí Tír Lochlann. Bhí sé ag déanamh iongantas de rudaí a bhí le feiceáil ann nach rabh le feiceáil in Éirinn. Ar an bhealach a rabh siad ag gabhail, casadh sean fhear air agus bhí sé ag caoineadh. Bhí feasóg fhada liath ar an fhear agus bhí sé an-aosta ar fad. Bhí canna leis ina láimh, bhí sé ag gabhail fá choinne canna uisge. Bhí iongantas ar an mhairnealach agus ní rabh fhios aige cé'n fáth a rabh sé ag caoineadh. Chuir an mairnealach ceist air fáth na caointe. "Bhuail m'athair mé agus chuir sé fá choinne canna uisge mé. "muise bhfuil dó athair beo go fóill." "Tá sé beo acht tá sé dall le seacht
    AT0726: The Oldest on the Farm
    Eiblín Ní Chinneide