Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

1. Scéal

Bhí bean agus gasur ann aon uair amháin agus bhí bó amháin acu.

Bhí bean agus gasur ann aon uair amháin agus bhí bó amháin acu. Aon lá amháin bhí aonach ins an bhaile mhór agus dubhairt an bhean leis an ghasúr go gcaithfidh sé an bhó a thabhairt go dtí an aonach agus é a dhíol.
    Nuair a d'éirigh an gasúr ar maidí˜chuaidh sé go dtí an t-aonach agus an bhó leis. Nuair a bhí sé ag fagail an toigh dubhairt an bhean leis an pigin a b'airde ar an aonach a fhaghail.
    Nuair a chuaidh an gasúr go dtí an aonach tháinig cúpla fear fhad leis agus d'iarr sé air cá mhéad a bhí aige ar an bhó agus abrocfaidh an gasúr an pighin a b'airde ar an aonach. Ins an deireadh tháinig fear fhad leis agus d'iarr sé ar "Cá mhéad atá agat ar an bhó." An pighin is aoirde ar an aonach" ars seisean
    Pádraig Ó Breisleain
    Cró an Chaorthainn, Co. Dhún na nGall