Scoil: Mín Teineadh Dé

Mín Tine Dé, Co. Dhún na nGall
Pádraig S. Mac a' Ghoill

Ar an leathanach seo

1. Lá da rabh Fionn agus na Fianna ag tóruigheacht Dhiarmuid agus Gráinne ar bhantaibh ghlasa Tír Chonaill ca mbuaileadh an oidhche ortha acht iad ag a bhainne ag ceann Báidh Luathrais Big an áit ar a dtugtar anois Mullan Tighe Móir. Bhí dún ag na Fianna annseo agus é arduighthe go máith oscionn cothrom na talamh agus é ciorcalach agus fá thuaram deich dtroighthe in aoirde. Ar mullaich seo bhí an teach acu. Teach mór adhmaid a b'eadh é agus neart coillte ar gach taobh de le fasgadh a deanamh dó.
    Ca bith bhí na Fianna tuirseach go máith agus ní ró fháda go dteachaidh siad a chodladh acht fágadh Conan Maol ar faire trith na h-oidhche. Cuaid Fioinn agus a chuideacht a chodladh.
    Tomas 'Ac A Goill
    Sceadamán, Co. Dhún na nGall