Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. Sgéal Grinn.
    Bhí fear ann aon uair amháin agus bá ghnatach leis bheith i dtollamh ag fighadóireacht. Lá amhain chuaidh sé chun an aonaigh, agus nuair a bhí sé ar shiubhal smaoitigh an bhean go rachadh sí amach ag fighadóireacht. Agus cuaidh. Ní raibh sí i bhfad amuigh gur bhris sí seóil uilig. Bhí ghamhain sa bhoithigh, agus shil sí go n-innseochadh an gamhain uirthi agus shíl sí go marbhadh sí an gamhain, agus mharbhuigh. Nuair a tháinig an fear abhaile dfiafruigh sé caidé tháinig ar an gamhain. Dubhairt sise go ndeacaidh sí amach ag fighadóireacht agus gur shíl sí go n-innseochadh an gamhain uirthi; agus gur mharbhuigh sí é. Dubhairt an fear annsin go gcaithfheadh sé imtheacht lá thar ba bhárach go bhfeicfheadh sé an raibh bean ar bith comh h-amaideach le na bhean fhéin. Dimtigh sé leis go dtáinig sé fhad le teach agus bhí beirt ban taobh amuigh dé'n teach duine acu ag gach
    Cáit Ní Bhaoghaill
    Mín an Churraoin, Co. Dhún na nGall