Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus eile. D'imtig siad uilig amach ar an doras le scannrughadh. Bhí deireadh ar shiubhail acht an fear a thug an poitín fhad leis an bhainéis. Bhí seisean ag gabháil amach ar an doras agus arsa Éamann "ca bhfuil sibh ag scannrughadh romsa. Sheas sé agus d'innis Éamann dó caidé thug annseo é. Dinnis sé go dtánig [!] na sidheógaí leis an speár-bhean a thabhairt leobhtha.
    Chuaidh an fear amach ag sgairtigh agus chruinnigh sé uilig go léir isteach iad. Bhí oidhche mhait acu annsin go maidin. Chruinnigh siad cúig phunt ar lucht na bainse, agus thug siad dó Éamann é. Dhíol sé iomlán na ngogán, agus níl fhios caidé an t-airgead a rinne sé ortha.