Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. Neddy Ó Cannáin.
    Bhí fear in Abhainn t-Seisne aon uair amháin darbh ainm Neddy Ó Cannáin. Lá amháin chuaidh sé siar go Tidhlean ag cuartughadh mná. Fuair sé bean. Nuair a bhí siad ag teacht abhaile dubhairt sé: "Tá tú liom anois, agus béidh aithreachas ort i mbarach. Phill sí. nuair a bhí sí giota maith thiar. Sgair[t] Neddy na diaidh. Pósfar Dia Máirt muid más é sin do thoil é. An lá thar na bhárach, chuaidh sé siar go Cillte Fanaid agus fuair sé bean eile. An Domhnach 'na dhiaidh sin bhí Neddy ar an Aifreann agus sgairt an sagart amach go rabh Neddy Ó Cannáin agus Bríghid Ní Bheirne le pósadh agus sheas Neddy shuas i lár teach-an-phobhail agus dubhairt le-dó-thoil a shagairt Kit atá uirthi.
    Cáit Ní Bhaoghaill
    Mín an Churraoin, Co. Dhún na nGall