Scoil: Learga na Saorthach (uimhir rolla 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na naomh, bhí sé na shaor cloiche, agus bhí sé pósta. Lá amháin bhí sé amuigh ag obair agus tháinig an diabhal fhad leis i gcosamhlact fir, agus dubhairt sé leis. "is amaideach duit a bheith ag obair annseo, agus d'athair ag deánamh seo agus sin le dho mhnaoi istoigh sa teach"
    Chreid Conall é, agus isteach leis go feargach agus an casur in a láimh. Fear greannmhar a bhí ins an athair, agus go direach ag gabháil isteach de Chonall bhí an bhean óg ag briseadh a croidhe ag gairidhe ar scéal grinn a d'innis an t-athair duithe. Ní dheárn Conall dadaidh acht a athair a bhualadh sa chloigeann leis an chasúir agus é a mharbhadh ar áit na mbonn. Thosuigh bean Chonaill ag béicfigh is ag caoineadh agus chan éisteochadh sí le na sgéal. Chuaidh Conall amach leis an strainséar a thabhairt isteach, le
    Bríghid Nic Niallghuis
    Abhainn tSeiscinne, Co. Dhún na nGall