Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

Ar an leathanach seo

1. Seo páirc atá ag ma ainntín. Tá carnán cloch i gceart lár na páirce. Tá tuim ag fás air an carnán. Tá scéach cuilinn agus draon ag fás ar mar bhéas siad a fás as an fréamh na rúta amhain. Deirtear go rabh sidheogaí ann. Is minic a chuala mé
    m'athair agus m'uncail ag trócht ar chapall trí mnhliadan a bhí aca nua
    a bhí siadsan na bfir óga. i d'éirigh sé co crosta nar leig an eagla don nduine a dhul isteach na stábla chuige. Sgaoil siad amach é agus dhruid siad ins an draona é. Mais[/] amhain nuair chuidh siad amach ag amarc air. Bhí sé na sheasamh ag taobh na sgitheoga agus a mhuige pleatailte go hiontach galanta agus ribhín dearg ar achan phleata aca. Is cuimhneach lion féin an tam na bhfuigead aon duine cead craobh a