Scoil: Cineal Conaill (uimhir rolla 15271)

Garbhachadh, Co. Dhún na nGall
Antoin Ó Dochartaigh

1. Cailleacha Pisréogacha
    "A aonton", arsa mise lá amhain nuair a bhí mé ghirsigh bheag, "an bhfuil fhios agat dadaí fa cailleacha phisréogacha?"
    "Cé do ar cártha a rún" arsa sise,"nac rabh beirt aca ar a' baile s'againne na gcomhnuidhe í mbeal an dorais againn nuair a bhí mise óg. Inis an spódín beag talamh sin atá ag d'atair anois a bhí comhnuide ortha; teid tú na bhallógaí annsin go foill".
    "Dia idir sinn agus an urchoid"! arsa mé fein. "Ba eadh maise arsa sise, Bríghid agus Anna? - a b'ainm daobhtha, agus bhí na comharsannaí go léir cráidthe acu.
    Connaich mé sinn go mian minich mar seasamh ag maisthreadh are cuinneóg baonne ar feadh ceithre uaire an chluigh. Agus ca mbeadh an ghreim aige air ach oiread as tá ar an
    Róise Ní Mháirtín
    Druminnin, Co. Dhún na nGall