Scoil: Baile na Cúirte, Dúngarbhán

Baile na Cúirte, Co. Phort Láirge
Muiris Breannóc

Ar an leathanach seo

1. Cill Mo Fhinghin : Sean-Roilg agus ainm cheanntair atá dhá mhíle soir ó Dhúngarbhán. Deirtear go bhfásadh prátaí an-luath san Samhradh annsan annalód is go dtugtaí "Mingions" ar na prátaí sin.
    Bean Mhic Chraith, timcheall 70 bliain anois a fuair an míniú sin óna máthair. Tá comhnuidhe uirthi in aice an tighe solus i mBaile an Áird i mBaile na Cúirte, Dúngarbhán.
  2. Sean-bhean bhocht a bhí go dona ar fad ó ba bheas léi suipéar prátaí bheith aici roimh dul chun suip dí. Oidhche amháin rith sé léi ná beadh prátaí a dóthain aici chun béile a bheith aici gach oidhche go dtí go mbeadh na prátaí nua ar fághail. Dá bhrígh sin roinn sí na prátaí a bhí aici na gcoda - dóthain béile in gach cuid is comhairigh sí na laethe go dtí am na bprátaí nua mar cheap sí.
    Sa deire cheap sí go mbeadh béile amháin in easnamh uirthi. Mar sin shocraigh sí ar dul a chodladh an oidhche sin gan suipéar ionnu go mbeadh suipéar aici gach oidhche 'na dhiaidh
    Muiris Breannóc
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)