Scoil: Clochar na Trócaire, Dúngarbhán (uimhir rolla 11461)

Dún Garbhán, Co. Phort Láirge
An tSr R. Ní Fhearghail

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear sa bhFrainnch agus bhí inghean aige. Dubhairt sí le'n a h-athair an mhaidin seo gur thaidhbhrig sí aréir go raibh fear in Éirinn ní ba bheannuighthe ná a h-athair.
    "Ar mhaith leat é d'fheiscint" a dubhairt a h-athair.
    "Ba mhaith liom" a dubhairt sí sin.
    Fuair sí an eochall draoidheacta, bhuail sí ar a ceann is ar a guailnibh agus d'imthigh sí ina h-éan go h-líre. Tháinigh sí to dtí an áit ina raibh Naomh Pádraig agus a cúigear Easbog ag suibhal na trágha le h-éirighe na gréine. Tháinig an t-éan fé'n a mbrághaidh agus dubhairt ceann aca le Naomh Pádraig "Féach an t-éan bréagh".
    "Dé cúis nach beireann sibh greim air" a dubhairt sé leo.
    Sín gach éinne aca a lámh ach ní bhfaghadh aoinne aca breith ar an éan. Cómh luath agus a shín sé féin a lámh, rug sé ar an
    Bríghid Ní Chaoimh
    Liam Ó Chaoimh