Scoil: Clochar na Trócaire, Dúngarbhán (uimhir rolla 11461)

Dún Garbhán, Co. Phort Láirge
An tSr R. Ní Fhearghail

Ar an leathanach seo

1. Deirtear i gCo. Phortláirge gur rugadh agus agus tógadh Cóitín Sgaoilte i gCuilleagáin. Níor chuimn an seancaidhe an ainm ceart a bhí uirthí cé gur airig sé go minic é.
    Pé sgéal é lá saoire a bhí ann agus bhí an bhean ag rinnce ag a' gcroisaire. Thuit a cóitín dí agus thosnuig na buachaillí agus na cailíní ag magadh fúithe. "Cóitín scaoilte" arsa siad leí. Lean an ainm uirthi an fhaid a mhair sí agus nuair a bhí sí chuntha chómh maith.
    Creid na sean daoine go mbíodh sí ag imteacht 'na sprid agus á taisbeánt féin ag a' gcrosaire í
    Bhí fear ag dul abhaile aodhche agus casadh í seo air. "Is déanach do bhean bheith amuigh an t-am so
    Máire Paor
    Tomás Ó Móinbhiol