Scoil: Louisburgh (uimhir rolla 5128/9)

Cluain Cearbán, Co. Mhaigh Eo
Thos. J. Morahan

Ar an leathanach seo

1. Is mó sean-sgéal atá ag na seanáitreabhthóirí sa bparoíste faoín dtobar seo - annseo thíos ceann de na cinn is tábhachtaighe ortha.
    Innstear faoi chailín ó Chonnamara abhí in a dall ó rugadh í agus a tháinic ar lorg leigheas go dtí an tobar beannuighthe. Shroic sí an áit ar oidhche an 14adh de Mhí Lughnasa - oidhche roimh lae an Oiltireach - agus d'fan sí in a suidhe ag guidhe irith na h-oidhche.
    Ar maidin an lae dá'r gcionn fuair sí a radharc arais agus sgread sí amach " Ó cím chuile nídh." Thosuigh sí uirthí ag breith buidheachas do Dhia "Acht a Dhia" ar sí, "má tá baoghal ann ago gcaillfidh mé m'anam de bhárr mo radharc a bheith
    Seán Ó Báill
    Béal Átha Chip, Co. Mhaigh Eo